- Това не е отчаян опит, а послание, казват те

- Следващият им протест ще е в Букурещ

Закани за самозапалване прозвучаха от шофьори в Пловдив в знак на протест срещу пакета "Макрон". Пламъци и черен дим обхванаха камион в покрайнините на града пред погледите на десетки водачи на тирове.

"Това не е отчаян опит, а послание към Европейския парламент, който в последните сесии на мандата си гласува скандалните промени. Те обричат хиляди шофьори от България. Следващият ни протест е в Букурещ", заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи (СМП).

Точно в 12 часа беше драсната клечката на бракуван тир, облепен с плакати "Има ли място за българския бизнес в ЕС?" и "Спри Макрон, спаси ЕС!". Превозното средство беше отцепено с лента на 100-ина метра от струпалите се работници с жълти жилетки. Шофьор обля с 20 л нафта и 10 бензин тира. В мига, в който пламна, хората започнаха да надуват вувузели.

"Всичко зависи какво ще приемат евродепутатите, чийто мандат свършва на 17-и", допълни Ангел Траков, шеф на СМП. По думите му този Европарламент ще се запомни с Брекзит и с пакета "Мобилност". "Унищожават бизнес, граден 30 г. Дано не се запалят и хора", моли се той.

Георги Иванов, шофьор на тир от 7 г., е категоричен, че няма бъдеще за семейството му. "Принуждават ни да емигрираме с децата ни", каза той. Колегите му също не виждат перспектива. "Слаби сме, няма как да се преборим със силните лобита в Европа. Големият бизнес на силните държави изяжда този на по-малките страни", смятат те.

Две минути след демонстративното запалване на тира с вой на сирени пристигнаха две пожарни. Струпалото се множество им направи път. Огнеборците разпънаха шлангове и започнаха да гасят. Така не позволиха да изгори напълно превозното средство, а кабината му остана непокътната.

Протестът трая не повече от 15 минути. Хората си тръгнаха отчаяни. "Омръзна ни да протестираме, няма ефект. И в Брюксел ходихме да викаме, и в Страсбург, но резултатът е нулев", обобщиха част от тях.