Електроцентралата "Марица-изток" е сред десетте най-големи замърсители в Европа - това показват данни на Европейската комисия, компилирани от Би Би Си. Повечето от останалите също са въглищни електроцентрали – седем в Германия и една (но на първо място) в Полша. Единствената компания от друга сфера в топ 10 е авиокомпанията "Райънер".

Комплексът "Марица-изток" е на 8-о място с малко над 10 мегатона емисии на въглероден диоксид. На първо място е ТЕЦ "Белхатов" в Полша с почти 40 мегатона емисии, следват го "Нойрат", "Нидераусем", "Яншвалде", "Вайсвайлер", "Шварце Пумпе" и "Липендорф" в Германия, а след "Марица-изток" са "Боксберг верк 4" в Германия и ирландската "Райънер".

Преди седмици Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви, че планира да увеличи капитала на дъщерната си ТЕЦ "Марица-изток 2" с около 600 млн. лева. Целта е чрез повишаването на капитала да се "даде допълнителен живот на централата", която е натрупала задължения към БЕХ за 1 млрд. лв. и ако не бъде подкрепена, още догодина може да изпадне в несъстоятелност.

За да стане то факт, е необходимо разрешение от Европейската комисия, която ще прецени дали това е държавна помощ или не. Задълженията най-вероятно ще се преоформят, за да започне да тече нов давностен срок.

В края на годината държавата подкрепи централата с 324 млн. лв., като купи квоти въглеродни емисии, за да може тя да продължи да работи. Държавата, подкрепяна от синдикатите, разглежда централата като стратегическа мощност, осигуряваща енергийната сигурност на страната.