Собственици на автобусни компании и превозвачи в паркове от камиони се обявиха единодушно срещу планираните тол-такси, който трябва да влязат в сила от 16 август. Вчера бяха съобщени разчетите за плащането на всеки изминат километър от републиканските пътища. От Министерството на регионалното развитие обявиха, че предстоят разговори с превозвачите по параметрите.

Буквално часове след пресконференцията на министър Аврамова собствениците на автобуси и колегите им от бизнеса с превоз на стоки се обвиниха едни други, че са по-облагодетелствани. Общото е, че и двете страни искат държавата да направи промени.

"Няма как да се приравни един автобус с камион до 12 тона", каза днес пред БНР председателят на Сдружението на автобусните превозвачи Васил Пиронков. Според разчетите, представени вчера от регионалното министерство, микробусите и товарните автомобили до 12 тона ще плащат 15 стотинки , а автобусите 10 стотинки за километър, ако са от най-ниската екокатегория. Ако превозните средства са чисто нови, сумата ще е наполовина.

Пиронков се оплака, че, от една страна, държавата задължава превозвачите да возят с отстъпки 12 правоимащи групи хора, забранява им да променят цените преди изтичане на договорите, а от друга, повишава разходите им. Той обясни, че автобусните превозвачи ще настояват за намаляване на таксата.

"Ако досега от 14 хил. автобуса получават 11 млн. от винетни стикери, при новото - с броя километри, които минават тези автобуси, ще трябва да се плащат между 56 и 67 млн. Това е около 7-8 пъти увеличение на транспортната услуга на километър", изчисли Васил Пиронков.

В същото време също пред БНР изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев коментира, че предложените такси за товарни автомобили над 12 тона са "поредното безумно предложение, което се прави към автомобилния бизнес". И заяви, че приемането на тези такси ще окаже влияние върху инфлационните процеси и ще доведе до поскъпването на стоките за крайния потребител.

Пред "24 часа" днес Арабаджиев казва, че автобусите плащат десет пъти по-малко от камионите. Той изчисли, че за изминаването на километър магистрала в България е 42.4 стотинки срещу 24.6 стотинки в Германия.