Русенските Лайънс клубове ще бъдат домакини на едно от събитията в мащабната национална кампания в подкрепа на болните от диабет деца. Кампанията стартира с национален поход по суша и по вода на 30 март от Видин. Той трябва да приключи на 6 април в Силистра, като връщането ще бъде през Румъния. 
Походът е насочен към диабета при децата. Участниците в похода настояват тестовете с убождания - около 120 на месец, да се заменят с модерните методи чрез сензори, които се прикрепят към тялото на детето и дават информация на всеки 3 минути. Сензорите обаче не се заплащат от здравните каси на България и Румъния и точно това искат да се промени участниците в похода.
На 2 април по обед се очаква участниците да пристигнат с лодки и велосипеди в района на ресторант "Понтона". От 12 до 14 ч пред Съдебната палата ще има диабетен патрул, където граждани могат безплатно да си мерят кръвната захар и да подкрепят кампанията с СМС на DMS DIABET 17777. За късметлиите ще има и награди. 
От 17 ч ще има благотворителен концерт, а желаещите могат да се издигнат над площада с голям балон с горещ въздух. Сумите, събрани от полетите с балона и от продажбата на тениски и други рекламни материали, ще бъдат използвани за купуването на сензори с трансмитери за деца с диабет тип 1.