Националният събор в Любимец се проведе под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов

Над 400 служители от Гранични войски участваха в 6-тия Национален събор „Граничарите на България", посветен на 141 години от обособяването на държавните граници, 73 години от създаването на Гранични войски, 21- годишнината на ГД „Гранична полиция", 68 години от създаването на 13-ти граничен отряд.

В с. Вълче поле те се поклониха пред паметника, изграден в чест на граничарите Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов. Героизмът на 13-ти Граничен отряд бе почетен пред паметния мемориал в с. Малко Градище. Церемонията приключи с тържествен концерт в НЧ "Братолюбие-1884" в Любимец.

По покана на организатора на събитието - община Любимец , на възпоменателното тържество присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, директорът на ГДГП гл.комисар Светлан Кичиков, представители на МО, народни представители от региона, зам.-областният управител, кметове от съседни общини и бивши, настоящи служители на Гранична полиция.

След официалното откриване и приветствие от кмета на Любимец Анастас Анастасов, слово произнесе и зам.-министър Стефан Балабанов. „Вие сте хора с изключително отговорната мисия да пазите и защитаване границите ни. Благодаря на всички, които днес с чест и достойнство отдадохте почит на загиналите в защита на границите ни".

Под мотото „Нито крачка назад! Зад нас е България" с израз на уважение и признателност, зам.-министър Балабанов раздаде почетни плакети на комисар Г. Матеров-началник на ГПУ-Ново село, на комисар Г. Гинчев - началник ГПУ-Ивайловград, на ст.инспектор В. Делчев - началник група охрана към ГПУ Ново село и гражданска награда на Стоян Хадживеличков - модератор на граничарите в България.

От своя страна, кметът на Любимец удостои с плакет на града министър Младен Маринов и главен комисар Светлан Кичиков.