Само 3 месеца след като пристигна да тренира и следва в САЩ, най-добрият български плувец Антъни Иванов вече е притежател на рекордите на 100 и 200 ярда бътерфлай на университета си “Вирджиния Тех”.

В 3-ия ден на най-силното състезание на американските университети - NCAA, което се провежда в Остин, Тексас, 19-годишният състезател мина за 46,15 сек стотачката. Така той подобри постижението на Грегъри Меън от 2013 г. - 46,22 сек.

С времето си Антъни завърши на 29-о място в дистанцията. Победител с 44,37 сек стана Вини Ланца от университета на Индиана.

В коронната си дисциплина - 200 ярда, Иванов счупи рекорда на “Вирджиния Тех” по време на шампионата на конференцията на Атлантическия бряг в Гринсбъро.

Там роденият във Велико Търново българин изплува дистанцията за 1,41,28 мин. Предишното най-добро постижение на университета бе 1,42,58 мин.

С времето си Антъни взе норматив А за 200 ярда, което му даде право на участие в стотачката. На първата дистанция преди шампионата на NCAA имаше само 9-има студенти с по-добри постижения от Иванов в САЩ.

“Антъни счупи рекорда на университета и плува с близо секунда по-бързо от времето в Гринсбъро”, каза треньорът Серхио Лопес.