Бизнес компании в света се създават непрекъснато, както и непрекъснато по различни причини много от тях отпадат от стопанския оборот.

Според изследване на Централната банка на Република Корея, което разглежда 41 държави, в света има 5 586 фирми на възраст над 200 години. От тях 3 146 са в Япония , 837 в Германия, 222 в Холандия и 196 във Франция.

Но има забележително устойчиви предприятия, които имат дълга история, съществуват повече от хиляда години и продължават да функционират.

Представяме ви 10-те най-стари компании в света, работещи и до наши дни.

Marinelli Bell Foundry, Италия

Семейната леярска фирма е създадена през 1040 година в Италия. През своите вече 979 години на функциониране тя има тясна специализация - изработката на камбани, и всичко свързано с тях, както и бронзови портали, барелефи.

Компания и досега управлявана от семейство Маринели се ползва с особеното покровителство на римския папа и е действително най-старата действаща леярна в света. Това се потвърждава документално - от намиращата се във фирмата първа отлята камбана с дата 1040 година и оригинални документи от селището Аньоне, малко италианско градче с 5200 жители.

Shumiya Shinbutsuguten, Япония

Предприятието е основано през 1024 г., като вече 995 години произвежда религиозни и ритуални предмети.

Компанията и сега може да ви продаде ароматни пръчици, да ви построи "до ключ" параклис, да ви направи ковчег или мраморен паметник.

Chateau de Goulaine, Франция

Разположената на 17 километра от Нант, в община Houte-Goulane, винарна е класифицирана като най-старата съществуваща в света.

Винарската изба Château de Goulaine в долината на река Лоара е създадена около 1000-ната година и произвежда вино вече 1019 години. Избата и лозята през това време почти непрекъснато са били стопанисвани и управлявани от едно семейство. 

Nakamura Shaji, Япония

Строителното предприятие Nakamura Shaji е основано през 970 година. Но независимо, че работи вече 1048 години не се смята за най-старата компания в света, тя е втора по възраст от този бранш в Япония.

Но тъй като най-старата строителна компания в страната и света прекрати неотдавна своето съществуване Nakamura Shaji стана лидер по този показател в този бизнес.

Royal Mint, Великобритания

Кралският монетен двор има дълга и интересна история, свързана тясно със историята на Великобритания. Държавното предприятие, имащо изключителното право да сече монети е създадено през 886 година и функционира вече 1133 години.

Контролира се от министър на финансите, който в Англия се нарича канцлер на хазната. Сега монетният двор, който се разполага на 30 хектара и е с един от най-големите капацитети в Европа и света, произвежда и банкноти и медали.

Tanaka Iga, Япония

Японското предприятие от Киото е създадено през 885 година и работи вече 1134 години. Специализирано е в производството на стоки с религиозно и култово предназначение. Компанията изработва звънчета и камбанки, свещници, амулети, специални мебели и други необходими за будистките храмове вещи.

Tanaka-Iga се смята за най-старата в света съществуваща независима компания за производството на стоки с религиозно предназначение.

Monnaie de Paris, Франция

Парижкият монетен двор (Monnaie de Paris) е държавно промишлено и търговско предприятие, създадено за производството на националните парични средства. Основан е през в 864 г. и е най-старото действащо държавно учреждение във Франция.

Във функциониращото вече 1155 години предприятие днес работят 500 души във две здания. До 2007 г. монетният двор е бил към Министерство икономиката, финансите и промишлеността. След това Пражкият монетен двор придобива самостоятелност има статут на юридическо лице.

Staffelter Hof, Германия

Винената компания е създадена през 862 година, работи вече 1157 години. 

Staffelter Hof е германска фирма, която притежава винен завод в град Креф, в провинция Рейнланд-Пфалц. Смята се за една от най-старите винарни в света, действаща от 862 г. когато крал Лотар II подарил на винарите от знаменитото абатство в Ставело (на територията на съвременна Белгия).

Лозята са били собственост на абатството до влизането в сила на Наполеоновия кодекс през 1804 г. След това през 1805 г. Петер Шнайдерс купува земята за 1773 талера и от тогава предприятието се управлява от 7 поколения предприемачи. Сегашният винар Ян Матиас Кляйн, владее компанията от 2005 година.

Genda Shigyō Paper Industries, Япония

Японската компания за производството на хартиени опаковки, ленти, украшения, покани и поздравителни картички за сватби, рождени дни и други поводи работи вече 1 248 годни.

Основаното през 771 г. Genda Shigyo е предприятие, чиято дейност се основава на традициите. Формата и цветовете и мястото на поставяне на всеки елемент на неговите хартиени изделия носят определен смисъл и значение.

Kongō Gumi, Япония

Семейна строителна компания, която е функционирала без прекъсване 1 428 години! 

Kongō Gumi е първата японска компания, която е и най-старата известна промишлена компания в света. Предприятието работи непрекъснато под управлението на семейния клан от 578 до 2006 година. 

В 578 г. принц-регентът Сетоку довежда в Япония от Корея семейството на родоначалника на клана Конго за строителството на будисткия храм Ситено, който и досега си стои в Осака.

Компанията е сменяла предмета на своята дейност, като например по време на Втората световна война се е занимава с изработката на ковчези. През 80-те години на 20- век влага пари в бизнес с недвижими имоти, но не успява да се оправи от последвалата икономическа криза.

През януари 2006 г. активите на компанията са придобити от корпорацията "Такамацу", като до момента на нейната ликвидация ежегодните й приходи са от порядъка на 70 млн. долара.