Технологията за ограничаване на скоростта ще стане задължителна за всички превозни средства, продавани в Европейския съюз от 2022 г., след като новите правила бяха договорени от ЕС.
Британското министерство на транспорта заяви, че системата ще се прилага и във Великобритания, въпреки Brexit, съобщава BBC.

Поддръжниците на идеята приветстваха този ход, като казаха, че това ще спаси хиляди животи.

Неправителствената организация за безопасността на движението по пътищата нарече днешния ден „забележителен“ заради приемането на решението.

Мерките за безопасност, одобрени от Европейската комисия, включват интелигентно подпомагане на скоростта (intelligent speed assistance - ISA), усъвършенствано аварийно спиране и технология за придържане в лентата.

ЕС казва, че това ще спомогне да се избегнат 140 000 сериозни наранявания до 2038 г. и в крайна сметка се цели да се намалят смъртните случаи по пътищата до нула до 2050 г.

Комисарят Елзбиета Биенковска каза: „Всяка година 25 000 души губят живота си по нашите пътища. По-голямата част от тези инциденти са причинени от човешка грешка. С новите усъвършенствани функции за безопасност, които ще станат задължителни, ние можем да имаме същия ефект, както когато за първи път бяха въведени предпазните колани."

Какво представлява технологията за ограничаване на скоростта и как работи?

При системата ISA автомобилите получават информация чрез GPS и цифрова карта, като уведомяват автомобила каква е скоростта.

Това може да се комбинира с видеокамера, способна да разпознава пътните знаци.

Системата може да бъде временно отменена. Ако автомобил изпревари камион на магистрала и влезе в по-ниска зона за ограничаване на скоростта, водачът може да натисне педала на газта, за да завърши маневра.

Предвиден е и пълен превключвател за системата за включване/изключване, но той ще се връща на автоматична настройка всеки път, когато автомобилът бъде рестартиран.

Колко скоро ще е достъпна?

Системата вече се използва. Ford, Mercedes-Benz, Peugeot-Citroen, Renault и Volvo вече разполагат с модели с инсталирани ISA технологии.

Въпреки това, съществува загриженост относно това дали сегашната технология е достатъчно напреднала, за да може системата да работи ефективно.

Други одобрени мерки за безопасност за европейските автомобили, микробуси, камиони и автобуси включват технология, която осигурява предупреждение за сънливост и отвличане на вниманието на водача, като например при използване на смартфон по време на шофиране и запис на данни в случай на злополука.