Четири големи дървета бяха отрязани вчера в Парка на възрожденците, за да се освободи теренът, където ще бъде поставен бъдещият паметник на Апостола на свободата. Той ще е разположен в северозападния участък на Парка на възрожденците - хълмовидната част между тротоарните алеи в близост до бул. "Съединение". 
Както е известно, след два проведени конкурса вече има одобрен проект за паметник на Апостола, който е дело на русенския скулптор Даниел Кънчев. За построяването на паметника са необходими 120 хиляди лева, като вече са събрани над 30 000 лева, от които 20 000 е дал предприемачът Владимир Колев. 
Идеята на инициативния комитет за изграждането на паметника на Апостола е, след като се стопли времето, да бъдат изнесени щандове на различни места в Русе, където гражданите ще могат да даряват суми или да си купят картички с изображение на бъдещия паметник. Урни за дарения ще бъдат поставени и в магазини. А областният управител Галин Григоров замисля да проведе голям пролетен бал, на който също ще бъдат събирани дарения. 
Средства за каузата се събират и на дарителска сметка, която е открита през февруари 2017 година, съобщи арх.Орлин Неделев от комитета. 
Нейните акредитативи са:
BG50STSA93000024155488
Банка ДСК
Инициативен комитет Паметник Васил Левски Русе.