Европейските избори на 26 май ще струват на хазната 32,4 млн. лв. Това са парите, отпуснати за подготовката и произвеждането на вота от Министерския съвет днес.

Координацията по изпълнението на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите, да се осъществява от заместник министър-председателя по чл. 5, ал. 1, т. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, припомнят от правителството.

По традиция при управления на ГЕРБ със задачата да координира дейностите е натоварен вицепремиерът Томислав Дончев. Той ще бъде подпомаган от работна група, включваща представители от съответните министерства и ведомства, се казва в решението на министрите.

Евроизборите през 2014 г. струваха малко под 24 млн. лв. За машинно гласуване, към онзи момент експериментално, бяха отделени 180 000 лв. Сега обаче секциите би трябвало да са много повече - 3000, както пише в последните изменения на Изборния кодекс.

ЦИК вече прие правила, с които казва, че това ще е броят на секциите, в които избирателите ще има право на избор дали да гласуват чрез машина или с обикновена хартиена бюлетина. Обществена поръчка за доставка на устройства и софтуер обаче все още не е обявена. Старият състав на ЦИК остави тази работа на новоизбрания, който бе избран през миналата седмица.