Румънски и български инспектори, действащи в рамките на акция по превенция на незаконния риболов в река Дунав, са конфискували само за един ден шест немаркирани рибарски мрежи и са извадили от водата 21 тапи с куки за есетра, съобщават румънските вестници "Адевърул" и "Ромъния либера", като се позовават на съобщение на румънската Национална агенция за рибарство и аквакултури.

На 19 март т.г. Националната агенция за рибарство и аквакултури чрез Регионалната служба в (област) Мунтения и българската Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури осъществиха съвместна акция на базата на румънско-български План за действие за превенция на незаконния риболов. Акцията бе осъществена по река Дунав в териториалните води на Румъния и България, в зоната на румънски и български острови и прилежащи канали, с цел борба с бракониерството в рибарството, се посочва в съобщението на румънската агенция. Проверени са били 23 рибарски лодки, от които 20 български и три румънски, както и 14 любители рибари на българския бряг на реката.

В резултат на проверката са били конфискувани рибарски мрежи и капани, извадени са били 21 тапи с общо 1200 куки за есетра, шест немаркирани рибарски мрежи, всяка с дължина 50 метра и око на мрежата 60 мм, съставени са били 3 протокола за глоби, се посочва в съобщението.

В следващия период акциите срещу незаконния риболов ще продължат, пишат още румънските издания.