Спасителни хеликоптери са евакуирали 479 пътници от круизния кораб "Вайкинг скай", който аварира вчера край бреговете на Норвегия при тежки метеорологични условия, преди съдът да се отправи към близко пристанище с ескорт и с близо 900 души все още на борда, предаде Асошиейтед прес.

Корабът, превозващ 1373 пътници и членове на екипажа, имаше проблеми с двигателите в непредсказуемите води край западния бряг на Норвегия. Екипажът изпрати зов за помощ вчера следобед.

Пет хеликоптера откарваха пътниците на сушата един по един, което продължи цялата нощ. Спасителната операция се проведе в тежки условия, включващи ветрове със скорост до 38 възела (70,3 км в час - бел. прев) и над 8-метрови вълни.

Сега научаваме, че 20 души са пострадали при инцидента. В момента за тях се полагат грижи в медицински центрове в Норвергия, като някои вече са изписани, посочи компанията собственик на кораба Вайкинг оушън круизиз (Viking Ocean Cruises).

Преди да започне изтеглянето на кораба към брега 479 пътници са били откарани до сушата, а на борда са останали 436 пътници и 458 души екипаж.

Снимки, публикувани в социални медии, показват как корабът се люшка от единия си борд на другия, а мебелите силно се удрят в стените.

Екипажът призовал пътниците да отидат по кабините си. Ситуацията останала доста спокойна, докато един от големите прозорци на морския съд не се разбил и морската вода започнала да нахлува и да събаря хората, разказва един от пътниците.

Екипажът, опасявайки се, че корабът може да се преобърне, успял да го закотви в залива Хустадвика, така че да може да се проведе евакуацията. Влекач и още два съда помогнали на "Вайкинг скай" да стигне от залива до близкия град Молде.

Според бреговата охрана, корабът спрял 100 метра преди да се удари в подводни скали и на 900 метра от брега.

По график корабът трябваше да акостира във вторник в британското пристанище Тилбъри, а сред пътниците му има граждани на САЩ, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и Австралия.

Извозването с хеликоптери продължи с равномерен темп днес сутринта. Хеликоптерите спряха да качват хора, когато той бе готов за плаването до брега и три от четирите му двигателя заработиха.

Норвежката информационна агенция НТБ съобщи днес следобед, че "Вайкинг скай" се движи на собствен ход със скорост от 7 възела, а не е теглен на буксир. Очаква се той да пристигне в пристанището най-рано в 18 часа местно време.

"Вайкинг скай" е кораб с тонаж 47 800 тона, доставен на "Вайкинг оушън круизиз" през 2017 година.

Шефът на компанията майка "Вайкинг круизиз" (Viking Cruisеs), милиардерът Торстейн Хаген похвали спасителната операция на норвежките власти и действията на екипажа.

Корабният магнат е сред най-богатите хора в Норвегия и основател на "Вайкинг круизиз", която предлага океански и речни пътешествия.