Гражданите в страните от ЕС (с изключение на Обединеното кралство) ще губят по 40 млрд. евро годишно при „твърд Brexit”. Британските граждани пък ще бъдат ощетявани с 57 млрд. евро годишно, показва проучване на германския фонд Bertelsmann Stiftung, цитирано от EUobserver.
 

След Обединеното кралство, Германия ще пострада най-много, губейки около 10 млрд. eвро годишно, докато САЩ и Китай биха могли да се възползват от оттеглянето на Великобритания, показва изследването.
 

Това е така, защото европейските вериги на доставки са негативно засегнати от Brexit,  каза д-р Доминик Понату, един от авторите на проучването. „Това ще направи търговията в Европа по-скъпа, а търговията с останалия свят ще стане по-привлекателна“, смята той.
 

Загуба на доходи обаче ще има и при Brexit със сделка, макар че сумите ще са по-малки. В Обединеното кралство загубите в случай на „мек Brexit“ ще възлязат на 32 млрд. евро годишно, докато останалите страни от ЕС ще понесат годишни загуби на доход от около 22 млрд. евро.