Това, което очаквах, това се случи, но Европейският съюз винаги е бил диалогичен. Важно е да има Брекзит с правила, затова се направи и този компромис - 22 май е крайната дата, защото след това вече Великобритания трябва да отиде на избори. Така коментира Бойко Борисов в Брюксел сделката за Брекзит между Лондон и ЕС. Премиерът е в белгийската столица за работната сесия на Европейския съвет. Българският премиер уточни, че европейските лидери са направили този компромис, за да се даде шанс на британския парламент да вземе решение. 1000 дни не стигнаха, а в същото време имаме готов договор. Имаме папка с решения, 98% нещата са договорени, допълни той.

Като се прибера, ще събера колегите и ще преценим, ако има такова нещо, ще си понесат последствията, каза Борисов по повод информациите за апартаментите на Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Ние нашите последствия ще си ги понесем, дали ще е петно, дали белег. Тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията, с корупцията на комунистите вече столетия. И тя благодарение на българския народ им нанесе толкова поражения във всички избори, колкото никоя друга партия в историята на България. Как ще оневиним БСП за лагерите? Националните катастрофи, съсипването на икономиката, банки? Ако ГЕРБ са приели закон в парламента, с който облагодетелства някой,... законът изчезва, каза още премиерът.

Имах с всичките разговори по телефона. Обясняват ми, че всичко е законно. Върнете и закона, който приеха борците срещу корупцията - да го видим, да го почетем малко - той звучи като виц, коментира Бойко Борисов.

Трябва да има дебат - хубаво ли е да има високи сгради. Искат колиби - колиби. Глас народен, глас божи. Колкото и да съм за мир, толкова неща се правят добри и само с общи усилия можем да се измъкнем. Снощи говорих и с Могерини, и с Ципрас. Говорихме си с Кипър, че ако имаме готов интерконектор, на юг-север се създава още една възможност за газопренос. Имаме рядък шанс да го направим, допълни той.

В Брюксел министър-председателят заяви още, че винаги е търсил институционална диалогичност с президента. Аз лично съм докладвал на президента и за терористичните актове, и за това, което правим в икономиката. Лично аз - два пъти, не го шумим, защото е война. Но в същото време, защото е институционално, за което му благодаря, след това пратих специалните служби с детайлите да го запозная, каза премиерът.

Самият Китай е вторият търговски партньор на Европа след САЩ. Стокообменът между Китай и България минава вече 4,5 млрд. лева и хубавото е, че и вносът, и износът нарастват. Премиерът им беше 4 дни в България, проведохме "16+1" и мисля, че се получи. Много са важни отношенията САЩ - Китай, допълни Борисов.

Всеки си харесва някъде и отива и се пазари, ако това е нарушение, тези фирми да ги затворят. Да направим като Китай един град, където да живеят съдиите, прокурорите - може и така. Понеже виждам с каква жлъч атакувате ГЕРБ, ви върнах назад, за да видите какво са правили другите. А ние, ако сме сгрешили, ще се поправим, завърши Борисов отново по темата за апартаментите на Цветан Цветанов и Цецка Цачева.