Дългогодишният министър-председател на Италия Силвио Берлускони бе опериран от ингвинална херния.

82-годишният Берлускони ще остане два-три дни в болницата за пълно възстановяване. Той бе премиер на няколко пъти от 1994-1995 г., 2001-2006 г. и от 2008 до ноември 2011 г. Берлускони е лидер на дясноцентриската партия Народът на свободата, която създава през 2009 г., като слива своята партия „Форца Италия“ с „Национален алианс“ на Джанфранко Фини и други партии.

Един от важните фактори за успеха му в политиката се счита фактът, че той е президент на футболния клуб АК Милан. Италианското обществено мнение е разделено на двата полюса по отношение на неговите прояви и полемичната му личност. Според някои той е корумпиран и омразен политик, поддържащ връзки с мафията, а според други – човекът, който дърпа нагоре Италия.

Берлускони бе разследван по три съдебни случая. Въвежда термина „бунга-бунга“, в който някои виждат сексуална алюзия за неговите прословути партита, обвинен е за връзка със 17-годишна мароканка. През 2012 г. бе оправдан по обвинение за даване на подкуп в размер на 600 хил. щатски долара на британски адвокат през 1997 г.