“Теленор” не смята да променя тарифите, А1 и “Виваком” следят преговорите

Излизането на Англия от ЕС вероятно няма да доведе да поскъпване на разговорите за абонатите на българските оператори, показа проверка на “24 часа”.

Вестникът се обърна за коментар към компаниите, след като стана ясно, че транспортният министър Росен Желязков е изпратил писма до тях как планират да действат след Брекзит, тъй като роуминг тарифите били един от основните приоритети за България като член на ЕС. Желязков обяви това на среща в София с ирландския си колега Шон Кани.

От “Теленор” отговориха, че към настоящия момент телекомът не планира да променя цените за крайните клиенти за роуминг във Великобритания. “Това е валидно както за цените за разговори, така и за цените за пренос на данни, независимо дали и кога Великобритания напусне Европейския съюз”, заявиха от “Теленор”.

От А1 България казаха, че следят развитието на преговорите за Брекзит и ще реагират на пазарен принцип, така че да не ощетят клиентите си, които ползват услугите им във Великобритания.

От “Виваком” заявиха, че прилагането на облекчени роуминг тарифи е въпрос на реципрочност и на споразумения. “Все още няма окончателно решение на самата Великобритания как и кога ще излезе от ЕС, а от него ще зависят и следващите стъпки в споразуменията за използването на телекомуникационни услуги в роуминг”, уточниха от “Виваком”.

Желязков заявил на срещата с Кани, че се надява да бъдат намерени правилните решения за всички, както било направено с двустранните споразумения за намаляване на тарифите между операторите от държавите на Западните Балкани. Българският министър припомнил, че ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение, цените на услугите ще бъдат предмет на свободно търговско договаряне.

Двамата се договорили България и Ирландия да си сътрудничат в координираното въвеждане на 5G услугите.

Ще продължат и инвестициите в инфраструктура за бърз интернет в отдалечените райони, за да се осигурят приемливи цени на свързване към световната мрежа. Желязков посочил, че 43% от българските общини са получили финансиране по инициативата на ЕС за изграждане на обществени мрежи за висококачествена Wi-Fi връзка.

Сред печелившите общини имало много малки населени места в селски райони. С това се давало възможност да се стимулира достъпът до електронно управление и здравеопазване и за развитието на малки предприятия.