През 2021 г., когато ще се извърши официалното преброяване на населението в България и целия ЕС, населението на нашата страна ще бъде под 7 млн. души. Това прогнозира в интервю за „24 часа“ председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски. Той обясни, че ежегодно населението на България се топи с по 50 хил. човека средногодишно.
 

Във вътрешен план миграцията от селата към градовете и от малките към големите населени места.
 

„При външната миграция през последните години има забележима тенденция на сближаване на броя на напускащите страната с броя на хората, които се завръщат. Част от завръщащите се идват за постоянно, идват и чужди граждани – от ЕС и от трети страни. Разликата между тези два потока намалява в полза на нулиране на отрицателния демографски компонент от напускането на страната“, коментира Цветарски.
 

Около 56% напускащите България са между 20 и 40 г. В същото време около 40% от завръщащите се са в същата възрастова група. „И тук има едно сближаване. Т.е. няма огромен дисбаланс между напускащите и завръщащите се“, казва председателят на НСИ.
 

По думите му раждаемостта на българските жени не е ниска в европейски мащаб и е над средната за ЕС – 1.6 деца на жена в детеродна възраст. „Когато бяхме на дъното през 1995-1997 г., показателят беше 1.2, т. е. на изключително ниско ниво. Той бавно нараства и вероятно ще се стабилизира на ниво 1.6 деца“, каза Цветарски.
Цветарски допълва, че предишното преброяване през 2011 г. е струвало 26 млн. лв. „Определените сега 38 млн. лв. не са само за анкетьорите, а за допълнителни дейности: пълно обхождане на всички жилищни единици почти година преди преброяването, създаване на единен регистър за сгради, входове, апартаменти и къщи с географски координати; контролни преброявания“, казва още той.
При предното преброяване около 42% от хората се преброиха онлайн, сега се очаква да го направят около две трети.