Джак Изкормвача, който хвърлил в ужас Лондон преди повече от 130 години, е бил зловещ бръснар с вкус към човешката плът. Това твърди сензационно научно откритие, съобщава "Сън".
 
Счита се, че изцапан с кръв шал, открит на едно от местопрестъпленията на мистериозния убиец, съдържа ДНК от жертвата Катрин Едоус и най-митичния сериен убиец на света.
 
Изследователи от Университета в Ливърпул са провели генетично изследване на пробата, за която отдавна се счита, че е от самия Джак Изкормвача. Те са стигнали до извода, че това е полякът Аарон Козмински.
 
„За пръв път представяме системен анализ на молекулярно ниво на единственото оцеляло физическо доказателство, свързано с убийствата на Джак Изкормвача“, пишат авторите на изследването в “Journal of Forensic Sciences”.
 
„Намирането на два свързани профила върху едно и също доказателство засилва статистическата вероятност за крайната идентификация и подкрепя твърдението, че шалът е автентичен“, посочват те.
 
Окървавеният шал е свързан с двойното убийство на третата и четвъртата жертва на Изкормвача – Елизабет Страйд и Едоус в нощта на 30 септември 1888 г. в Уайтчапъл. Гърлото на Страйд е било прерязано, но останалата част от тялото ѝ е била почти непокътната – за разлика от повечето жертви на психопата.
 
Отдавна се смята, че Изкормвача, за когото се твърди, че убил между 5 и 18 жени, е бил прекъснат по време на своята „работа“, а след това продължил да си търси жертви. Час по-късно той накълцал Едоус и взел бъбрека ѝ като трофей. След това написал ужасяващото писмо „От ада“, в което твърди, че го е изял.
 
Сега ДНК тестовете посочват, че зад прозвището Джак Изкормвача се крие 23-годишният евреин, имигрирал от Полша – Аарон Козмински. ДНК-то от окървавения шал е било сравнено с това на негови живи потомци. Козмински е бил първият заподозрян от полицията, но тя нямала достатъчно доказателства срещу него.
 
През 1888 година Джак Изкормвача убива най-малко пет проститутки в района на Уайтчапъл.Убийствата са извършени по особено жесток начин и носят отличителния почерк на убиеца – той прерязва гърлата на жените и след това обезобразява до неузнаваемост телата и лицата им. Често вземал като трофей и части от телата им. Убийствата хвърлили в такъв ужас Лондон, че улиците се опразвали, когато паднел мрак.
 
За Козмински се знае, че през 1891 година е постъпил в психиатрия. Заболяването му било открито още през 1885 година. Той страдал от халюцинации, имал параноичен страх да не го хранят други хора, които го карало да взима и яде храна от земята, отказвал да се мие и къпе. Заради оскъдното си хранене бил в окаяно състояние години наред. През 1919 година тежал едва 44 кг. Починал същата година на 53-годишна възраст.