Късно вечерта на 16 март на тържествена церемоня по награждаването отборът по езда на Спешъл Олимпикс България взе три медала в дисциплината паркур.

Илиана Цветанова от отбора по езда на Спешъл Олимпикс Ихтиман завоюва първи златен медал на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Абу Дабу‘2019. Тя се състезава в дивизия с 35 атлета в дисциплината паркур.

„Знаех, че ще победя! Трябва да си спокоен и уверен в себе си. Редовните тренировки, които имам благодарение на Спешъл Олимпикс са най-важното нещо за успех!“ сподели развълнуваната Илиана.

Сребърен медал завоюва Цветелина Георгиева от отбора по езда на Спешъл Олимпикс София в същата дисциплина.

„Бях много притеснена, но когато се качих на коня си спомних всички инструкции на треньора и направих, каквото трябва“, сподели Цветелина.

Трети в оспорваната надпревара се класира Виктор Христов също от Спешъл Олимпикс София.

„За мен най-важно е удоволствието от това да спортуваш и да се състезаваш! Този медал е награда и признание за усилията на мен и на треньорите, които ме подготвяха.

Велико Великов (Спешъл Олимпикс Варна) се класира пети в дисциплината паркур. Той показа изключителни умения да контролира коня.

„Не съм удовлетворен. Но понякога това се случва. Готов съм за следващото предизвикателство“, сподели Велико.

Треньор на отбора по езда е Стоица Аргилашки от ездови клуб „Конкур“. Българският отбор по конна езда тренира на конна база „Ниеса“ и се подкрепя от Българската федерация по конен спорт.

Церемония по награждаването се проведе в конен комплекс Ал Форсан в Абу Даби. Атлетите получиха своите медали от Джабер Мохамед Ганем Ал Суади (Генерален директор на кабинета на шейха).