Имаме увеличаване на нападенията срещу полицаи. При всеки опит за по-категорично налагане на закона, говорим от най-дребни случаи като нарушаване на нощна тишина например, когато полицията отиде, те смятат, че им се нарушават някакви права, които всъщност нямат, и това води до неизпълнение на полицейските разпореждания и оказване на съпротива. Коментира в Лясковец министърът на вътрешните работи Младен Маринов и допълни:

"Ние сме категорични, ако не става с двама полицаи, ще стане с 10, с жандармерия, но такива случаи няма да допуснем - първо да страда обществото и второ - да пострадат колеги."

Той посочи, че е нужно в измененията и допълненията в Закона за МВР да бъде облечена в по-голяма съдържателност неприкосновеността на полицаите. Маринов уточни, че трябва да предвидят по-големи санкции за тези, които си позволяват физически и вербални нападения срещу полицаи.

"Да, то не носи до физически наранявания, но носи до уронване устоите на институцията. Ако полицая е длъжен да пази достойнството дори на този, който задържа за дадено престъпление, така и достойнството на полицая трябва да се пази и да не се смята, че една обидна дума реално не е нападение и всеки може да псува полицая", каза Маринов.

Той поясни, че размерът на санкцията не е най-важното нещо, ако няма категорични гаранции в закона, че тя ще бъде наложена и събрана. "Първо искаме категорични гаранции, че тя ще бъде наложена и събрана, а размерът трябва да е такъв, че да бъде постигнат ефектът на индивидуалната и на генералната превенция", каза Младенов.

"Всяка година правим анализ на неправомерната употреба на сила и помощни средства от страна на полицаите. За последните 3 г. имаме снижаване в тези случаи във всички областни дирекции", допълни шефът на Националната полиция гл. комисар Христо Терзийски.