Настъпи хаос с полетите в Съединените щати, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че засега също спира полетите на модела „Боинг”, информира Би Ти Ви.

Втори път за последните шест години американските власти взимат решение да спрат за полети определен тип самолети на „Боинг”. Решението беше взето след катастрофата в Етиопия, отнела живота на 157 души в неделя.

„Самолетите ще останат на земята. Сигурността на американците, на всички хора, е от първостепенно значение”, каза Тръмп.

Пътниците на три американски авиокомпании са засегнати от забраната. Заради решението се налага се смяна на 72 машини и пререзервации на полети.

Пътниците, които са били на борда на самолетите от забранения модел, научиха новината за забраната след кацане.

Продължават опитите за разчитане на черните кутии на самолета. Устройствата вече са във Франция и ще бъдат анализирани от френската Служба за разследване и анализ на безопасността на гражданската авиация.

Междувременно превозвачът на Норвегия обмисля да съди „Боинг” за пропуснати ползи. Не е изключено и други компании да заведат искове заради неочакваните загуби от приземените самолети.