Солариумите са причина за диагностициране на 10 хиляди случаи на меланома и 45 хиляди други видове тумори на кожата в Европа, САЩ и Австралия годишно, пише "Кориере дела сера".

За опасността от солариумите алармира изследване, осъществено в Калифорнийския университет на Сан Франсиско(САЩ) и Кембридж (Великобритания), публикувано в сп. Jama Dermatology.

Още през 2009 Световната здравна организация (СЗО) обяви, че солариумите са канцерогенни,

уточнявайки, че ако излагането на изкуствена светлина започне от ранна възраст, рискът от заболяване от рак на кожата нараства значително.
Точно децата са най-запалени по почерняването, което ги кара често да прекаляват и изгарят.

Този път американските и английски изследователи са анализирали данни от 88 различни проучвания с участието на общо 490 хиляди души от 16 западни страни.
Установено е, че солариумите се посещават главно от студенти (55%), възрастни (36%) и подрастващи (19%). И в трите групи жените принципно проявяват по-голяма слабост към изкуствения тен на кожата.

Според преценките на учените между 3 и 22% от хората, посещаващи солариуми, са застрашени от риска да развият кожен рак от немеланомен тип, докато опасността от меланом застрашава между 2,6 и 9,4%.

"За да бъдат осмислени тези данни", пишат авторите на изследването, "се налага уточнението, според което броят на кожните тумори, свързани с изкуственото почерняване, е по-висок от този на рака на белите дробове, причинен от тютюнопушенето в тези райони. Очевидно смъртността от белодробните тумори е много по-висока и тютюнопушенето е причина за огромен брой други патологии, но има нещо, което е общо и което следва да бъде подчертано: говорим за тумори на кожата и белите дробове, които биха могли да бъдат избегнати просто като хората променят поведението си, спирайки да пушат или да посещават солариумите. И в двата случая най-застрашени са най-младите", поясняват специалистите.

Съществува ясна и несъмнена връзка между излагането на ултравиолетови лъчи (на слънцето или на изкуствена светлина) и базалиома
- обяснява Марио Сантинами, специалист в департамента по меланоми и саркоми в Националния институт за лечение на туморите в Милано, който се диагностицира главно у хората, прекарващи дълго време на открито, на най-изложените зони на тялото - като лицето и окосмената кожа.

Най-разпространеният рак на кожата е по-малко опасен. При меланома обаче нещата са по-сложни, което потвърждават и авторите на изследването, публикувано в Jama Dermatology: различни наблюдения сочат, че отношението причина-следствие със слънчевата радиация не е толкова очевидно (тъй като тази неоплазия се появява и на скрити места по тялото, като например по дланите или стъпалата).

Съществува вероятност това да се дължи на предразположение на генетична основа.

Научни изследвания показват, че изгарянията, получени от неправилното излагане на слънце, могат да увредят нашето ДНК. След време това води до промени в клетките и развитието на тумори.

Накрая, правейки разлика между слънцето и изкуствените лъчи, учените припомнят ползата на слънцето за костите и настроението:
"Едно от най-важните му ефекти е стимулирането на синтеза на витамин Д, необходим за здравината на костите и противодействието на инфекциозни, автоимунни и сърдечно-съдови заболявания".

Много наблюдения обаче показват неправилното поведение, което много млади хора имат по отношение на почерняването, дори вече се говори за болестна "зависимост от тена".

"Не е за подценяване фактът, че повечето хора, млади или не, допускат кожата им да изгори, защото не са запознати с простите правила за правилно излагане на слънце. А изгарянето със сигурност е много опасно".