Проблем с автоматизираната система е вероятната причина за двете фатални катастрофи с Боинг 737 Макс-8. Едната вчера в Етиопия, при която загинаха всички 157 души на борда, и другата в Индонезия през октомври миналата година, в която загинаха 189 души. Това съобщи Би Би Си.

Чернатата кутия от разбилия се самолет вчера на "Етиопиън Еърлайнс" е открита от следователите - диктофонът на пилотската кабина и записващото устройство за данните на полета.

Самолетът по маршрут Адис Абеба – Найроби се разбива шест минути след излитането си от международното летище "Боле". Пътували са хора с различни националности – кенийци, етиопци, канадци и британци.

Самолетът трябвало да изпълни полет от етиопската столица до Найроби, но паднал край градчето Бишофту, разположено на 60 км югоизточно от Адис Абеба.

Знаем ли какво се е случило?

Причината за катастрофата все още не е ясна. Пилотът обаче е съобщил за технически проблем и е поискал да се върне в Адис Абеба.

"На този етап не можем да изключим нищо. Трябва да изчакаме разследването", заяви изпълнителният директор на етиопските авиолинии Теволде Гебремарим.

Самолетът е бил управляван от старши капитан Яред Геточу, който има прекарани над 8000 часа във въздушното пространство. Оказва се, че видимостта е била добра, но вертикалната му скорост е била нестабилна.

Какво знаем за самолета?

Боинг 737 Макс-8 е в търговска употреба едва от 2017 година. Той е сред шест от 30-те, които етиопските авиолинии са поръчали като част от разширяването си. На 4 февруари минава първа строго техническа проверка.

От "Боинг" заявиха, че са силно съкрушени от катастрофата и изпращат екип, който да помогне на разследването.

Това е втората катастрофа за 5 месеца с участието Боинг 737 Макс-8, а сравненията между този  инцидент и самолетната катастрофа в Индонезия, започнаха.

След катастрофата на "Лайън еър" следователите заявиха, че пилотите са се борили с автоматизирана система, предназначена да задържи самолета от срив, което е нещо ново за този модел самолети. Самолетът на "Лайън еър" също се разби малко след излизането. "Това е много подозрително", каза за CNN инспектор на американския транспортен отдел.

След катастрофата през октомври м.г., "Боинг" изпрати спешно съобщение до авиокомпаниите, които ги предупредиха за проблем с  автоматизираната система. Според авиационните експерти други технически въпроси или човешка грешка също може да са причина за фаталния инцидент.

Кой поема разследването?

Разследването ще бъде водено от етиопските власти, координиращи се с екипи от експерти от "Боинг" и Националния съвет по безопасност на транспорта на САЩ.

Първият полет на авиокомпанията за Кения след катастрофата, пристигна в 10:25 местно време днес и беше използван друг модел самолет.

Китай също забрани употребата на Боинг 737-Макс.