Плановете на Volkswagen да се превърне в незаобиколима световна сила в оформянето на бъдещия транспорт са на път да бъдат осуетени от профсъюза на компанията, пише Bloomberg. Почти година след встъпването си в длъжност главният изпълнителен директор Хърбърт Дийс започна да предприема ключови стъпки за промяна на световната империя на VW с цел тя да е по-бърза, по-ефективна и да се бори срещу новите и старите съперници.

Директорът се опитва да започне частична разпродажба на акции от дивизията за камиони на производителя, както и да направи други структурни промени. Работническият съюз на VW обаче се противопоставя на Борда на директорите по редица въпроси, но най-вече относно плана да се построи нов, нискобюджетен завод в Източна Европа. VW планираше да ограничи избора си на локация за новата фабрика до България, Сърбия и Турция, като се очакваше окончателният избор на място да стане на следващата среща на Надзорния съвет през месец май.

Синдикатът на VW обаче се противопоставя на проекта, посочвайки отложени минали проекти за превозни средства, както и затрудненията да продължи използването на няколко съществуващи завода в Германия и други европейски страни. „В рамките на гласуването в Надзорния съвет нашите представители няма да гласуват в подкрепа на това предложение“, заявиха представители на синдиката.

Заради сблъсъците между ръководството и представителите на работниците във VW дъщерната на конгломерата компания Porsche разкритикува „вкаменените структури“ VW и силното влияние на синдикатите, което пречи на напредъка на автомобилната група, включваща в себе си общо 12 бранда.