Екипите на „ЧЕЗ Разпределение“ за борба с кражбите на електроенергия са регистрирали 728 нарушения от страна на стопански обекти през 2018 г. От данните на електроразпределителното дружество съобщиха, че сред нарушителите има 121 ресторанти и питейни заведения, 38 производствени и складови бази, над 90 търговски обекта, над 40 офиса, 11 игрални зали, дървопреработвателни предприятия, строителни обекти и др.

Открити са множество обекти с инсталирани машини, т. нар. „копачки“ на виртуална валута, които се захранват от електрическата мрежа незаконно. Измерванията показват, че откраднатата електроенергия от един подобен обект достигат 50 000 кВтч месечно, като това е потреблението средно на 100-150 домакинства. Рискова група са и хотели, ваканционни селища и къщи за гости, като проверки на такива обекти се извършват постоянно от дружеството. През годината са разкрити над 30 нарушения на подобни клиенти.

Фирмените кражби представляват 11% от общо установените кражби, които през изминалата година са общо 6646.

Необходимо е да бъдат установени санкции, които да имат превантивен ефект. Те трябва да бъдат строги не само по отношение на цената, но и по отношение на срока за дотаксуване. В Чехия периодът на дотаксуване е 24 месеца, а в Германия 6 месеца назад. Ускорените процедури, ефективните и по-тежки санкции срещу извършителите ще помогнат да бъдат защитени интересите на коректните клиенти.