Състав на Варненския апелативен съд реши като последна инстанция да предаде на гръцките власти Ахмеед Ахмед, който е издирван за съучастие в крупна кражба, извършена в град Ираклия в източен Крит, Гърция.

Ахмед бе задържан под стража през януари тази година, след като за него е издадена Европейска заповед за арест, от 4 декември 2018 г., от апелативен прокурор от източен Крит. Според гръцките власти той и съучастниците му са извършили кражба през февруари 2015 година от дома на местен жител. Българите проникнали през балконската врата на чуждия дом, задигнали голяма сума в евро, ключ от автомобил, документи и множество бижута – всичко на стойност 221 800 евро. Кражбата е престъпление, което се наказва максимум с 10 години затвор в Гърция, а се преследва от закона и в България.

Варненският апелативен съд споделя основанията на окръжните магистрати в морската столица, допуснали екстрадицията на българина. И този съд намира, че престъплението не е извършено цялостно или частично на територията на РБ, не е подсъдно на български съд, не е изтекъл предвидения давностен срок, а Ахмед не е търпял и не търпи наказание за това деяние в страна, която не е членка на ЕС.