Четвъртата асамблея на ООН за околната среда започна в столицата на Кения - Найроби, в мрачна атмосфера, заради катастрофата с етиопския самолет, в която вчера загинаха 157 души от 35 страни, предаде Франс прес.

Самолетът Боинг 737 изпълняваше полет от Адис Абеба за Найроби. Сред жертвите са 22 служители на ООН, от тях шестима са на агенцията на ООН за околната среда, чиято централа е в Найроби.

В памет на жертвите на самолетната катастрофа днес ще бъде спазено едноминутно мълчание в началото на всяко подготвително заседание от годишната асамблея. В нея участват държавни глави, министри, учени, членове на гражданското общество и представители на частния сектор. Сесията продължава до петък.

В знак на траур днес бяха махнати и знамената на страните членки на ООН, които обикновено се развяват на алеята към конферентния център. Днес там се вее само свалено наполовина знаме на ООН.

Заради самолетната катастрофа на Боинг 737 МАХ 8, няколко авиокомпании, включително Етиопиън еърлайнс, решиха временно да спрат полетите с тези машини. Но авиокомпании като сингапурската Силкеър и дубайската Флайдубай обаче решиха да гласуват засега доверие на този модел самолети и да не прекъсват полетите му, предадоха ТАСС и Ройтерс. Властите на Малайзия поискаха преразглеждане на договор за покупка на 8 самолета Боинг 737 МАХ 8, предаде ТАСС.

Вчера компанията Боинг предложи помощ на етиопските власти в разследването. Днес тя обяви, че тъй като разследването е в ранен етап, няма нужда да се издават нови указания към авиокомпаниите, опериращи с моделите Боинг 737 МАХ 8, предаде Ройтерс.