Канадският модел Ели Мейдей почина на 30 години. Тя стана известна с фотосесиите си, в които е без коса заради химиотерапиите по време на лечението си от рак на яйчниците, съобщи "Билд".

Ели Мейдел иска да вдъхне кураж и сила на жените по света и да им помогне да открият любовта към себе си и собственото им тяло. Тя иска да им покаже, че всеки трябва да намира тялото си за красиво, независимо как изглежда. Ели Мейдел застава на бунт срещу стереотипите и заявява, че борбата за живот е много по-красива от красивата външност.

„В сърцето си тя бе момиче от провинцията, живееше със страст. Мечтаеше да направи живота на някой друг по-добър. И постигна целта си. Създаването на образа й в публичното пространство й позволи да се свърже с всеки от вас. Постоянната подкрепа на феновете и последователите й останаха на специално място в сърцето й",

Това пише семейството на Ели Мейдей в профила й в Инстаграм. Нейното истинско име е Шандрел Лутер. Родена е на 15 април, 1988, в Саскачеван, Канада. 

Близките й отбелязват, че тя си е отишла на 1 март малко след 17:00 часа.

"Вие всички вдъхновявахте Ашли и се надяваме, че и тя е правила същото за вас. Чувствайте се свободни да споделите позитивните си мисли и спомени за нея", казват още те в публикацията.

Ели Мейдей започва работа като стюардеса, но мечтае да стане модел. Агенциите обаче първоначално я отхвърлят - нито е достатъчно висока, нито достатъчно слаба. Според тях с добре оформените си извивки можела да участва само в голи фотосесии.

Все пак Ели успява да пробие в модния бизнес, участва в документалния филм "Перфектният номер 14" (б.р. - който съответства на размер L), в който изпълнява една от главните роли. Тя не харесва определението "Плюс размер" . "Бих казала, че съм със средни размери, аз съм една леко закръглена жена", казва за себе си момичето.

Тя допълва, че никой не я е наричал по този начин, според Ели това определение изгражда в представите на момичетата "опасна картина" за това кое е нормално и кое не.

През 2013 г. започва да чувства, че нещо не е наред. Губи сили, има постоянни и силни болки в долната част на гърба. 4 пъти е приемана в спешно отделение. Изписват й обезболяващи и й казват, че трябва да отслабне. 

През 2015 г. Ели споделя пред "Пийпъл", че е единият от лекарите й е казал, че всичко е вътре в нея и трябва да промени начина си на живот. "Тогава осъзнах, че никой няма да ми помогне, ако аз сама не го направя", казва момичето.

Настоява за по-задълбочени изследвания. След това идва диагнозата за рак на яйчниците - рак от трети тип, който обикновено засяга жените в периода на менопаузата.

След няколко операции и месеци на химиотерапия, изглежда, че ракът е победен. За съжаление през 2017 г. той се завръща и Ели Мейдел прекарва по-голямата част от последните осем месеца в болницата.

В профила си в Инстаграм тя споделя с последователите си някои от най-трудните си моменти и показва колко е смела, отворена към света и пълна с увереност.

"Изборът ми да показвам публично през какво преминавам и да се опитвам да споделя силата си, бе единственото, което виждах пред себе си. Да помагам на други хора, е за да оправдая, че времето ми тук е добре изразходвано", казва канадката.

"Имам късмет, че успявам да комбинирам това със забавната кариера на модел", допълва още тя. "Оценявам всички съобщения, които получавам от хора, усетили подкрепа от моите публикации и снимки", посочва още Ели Мейдей.