Започването на нова работа е истинско предизвикателство, не само от гледна точка на справянето с новите ангажименти в новата работна среда, но и от гледна точка на сближаването и сработването с новите колеги. В повечето от случаите вписването в колектива не е лека задача, защото доста от хората в офиса могат да са враждебно настроени, други могат да приемат трудно нови колеги, а пък трети могат да изразяват тотална липса на интерес към вас като ново попълнение.

На каквато и ситуация да попаднете е важно задължително да опитате да се впишете в колектива. Така не само ще се чувствате по-добре психически (което е от огромно значение за работата), а и работата ви ще ви носи удоволствие. Да не говорим, че продуктивността на работещите в задружен екип е значително по-висока.

И така, какво можете да направите, за да се сближите с колегите си?

Посещавайте фирмени партита, тиймбилдинги, екскурзии

Различните фирми организират различни извънработни занимания, имащи за цел разпускане и сближаване на колегите. Това помага в процеса на работа, развива доверието и изгражда екипа. Ако ръководителите ви са решили да организират излет с благотворителна цел, игра-предизвикателство или игра за работа по отбори, парти след края на работното време или тиймбилдинг, не ги пропускайте. Участието ви в такива дейности дава възможност да се сближите с колегите и ръководителите си.

Включете се в тренировки с колегите

Ако наблизо има фитнес или зала за тренировки, която посещават вашите колеги, включете се и вие. Така ще можете да се разтоварите и едновременно с това да откриете повече общи теми на разговор с хората, с които работите.

Бъдете доброволец

Ако компанията, в която работите, организира събития или участва във форуми, което предполага помощ в организацията, предложете доброволчеството си. Включването във фирмените инициативи винаги е червена точка за доброволеца.

Присъединете се към клуб

Без значение дали колегите ви или някои от тях обичат да посещават читателски клубове, музикални клубове или някакви игрални зали, опитайте да се включите в техните занимания. Проявете интерес към хобитата им. Ако пък те съвпаднат с вашите, ще е още по-приятно и свързващо.

Отидете на парти заедно

Това е един от най-старите, но изпитани методи, които дават резултат. Поканете ги да излезете на питие в петък вечер, за да се опознаете. Ако разберете, че се организира такова излизане, изявете желание да вземете участие.