Германският автомобилен гигант БМВ (BMW) "ще трябва да обмисли" преместването на производството на автомобили от марката "Мини" (Mini) извън Обединеното кралство в случай, че Великобритания напусне Европейския съюз без сделка, заяви във вторник членът на борда на компанията, отговарящ за марките "Мини" и "Ролс Ройс", Петер Шварценбауер, цитиран от телевизия Sky News.

Петер Шварценбауер също така потвърди, че автомобилите "Ролс Ройс" ще продължават да се произвеждат във Великобритания, независимо от резултата от Брекзит, тъй като това е британска луксозна марка, уточнява БНР.

От друга страна, той отбеляза, че сценарий без сделка ще бъде "огромна тежест за марката "Мини" и германският автомобилен гигант може да се наложи да премести производството си другаде. В момента моделът "Мини" се произвежда в завода на БВМ в Коули - югоизточно от Оксфорд.

През септември миналата година БМВ съобщи, че планира да затвори завода си в Коули за производството на "Мини" най-малко за един месец от 1-ви парил 2019-а година, подчертавайки, че е избрал този период, за да съвпадне с планираното от Великобритания напускане на ЕС (на 29-и март) и "за да сведе до минимум риска от възможно краткосрочно прекъсване на доставките на автомобилни части в случай на Брекзит без сделка".