На 45 години внезапно почина продуцентът на "Събуди се" Весела Тотева.

След нея остава споменът за изключителния колега и професионалист, за човека, изправил се и успял да преодолее най-тежките житейски изпитания. За майката, посветила се на двете си прекрасни деца. За активистката, отдала се на каузата да спасява децата от изкушенията на дрогата и насилието, пишат от Нова телевизия. 

Поклонението ще се състои в четвъртък, 7 март, от 11.30ч. на Централните софийски гробища.

Весела Тотева е от София, израства в семейство на военен и лаборантка. Журналист е повече от 18 години, написала е автобиографична книга “Падение и спасение”, дълги години бе продуцент на "Тази събота" и "Тази неделя" по bTV, а в последните години продуцираше "Събуди се" по Нова телевизия. 

През 90-те години журналистката прави една грешна стъпка и обрича себе си на дългогодишна наркозависимост. Става роб на дрогата в деня, в който посещава за пореден път актуално за времето заведение и неин приятел й дава да пуши. След 10 дни Весела се събужда с абстиненция, а този човек отново й поднася от същото с думите: "Пуши, това е хероин и от днес си го плащаш".

През следващите осем години тя минава през ада и повежда тежка битка. Своята борба описва в книгата си "Падение и спасение".

Според Весела написването на книгата не е смелост. „Смелост е да отидеш на война, в Афганистан, в Ирак, където отиват нашите военни. Моето не е смелост, а откровеност. Но аз винаги съм била такава, никога не съм се притеснявала от това, което съм“, казва тя.

Първата ѝ среща с хероина е, когато тя е само на 21 години. Тогава дъщеря ѝ е на три. Зарибиха ме „супер тъпанарски“, като по учебник, казва тя. Тъкмо се била развела и имала приятел с доста пари с неясен произход. Не работела, ходела при „Магура“-та, при приятелка сервитьорка. Там попаднала в компанията на магураджиите, които пушели хероин.

През цялото време работела и се криела. „Мажех си ръцете с фондьотен“, за да не се виждат белезите“, признава тя пред bTV. Успявала обаче да се грижи за Валя, защото била много дисциплинирана. Дори един лекар описал състоянието ѝ като тежка зависимост от хероин, но не и наркомания, защото не била развила стадното чувство да се събира на група, да краде, да проституира.

Весела спряла с наркотиците на 1 януари 2002 г. и от тогава е чиста.

Миналата година излезе българският филм „Доза щастие”. Лентата е по книгата на Весела "Падение и спасение"  и разказва невероятната и напълно истинска история на журналистката – момиче, което търси щастието, но намира ада. И минава през него.

„Филмът разказва за нейната борба с наркотиците и за това как успява да ги пребори. И как успява да излезе чиста от цялото това нещо и как успява да започне един пълноценен и истински живот след това”, разказва Яна Титова – сценарист и режисьор на филма.

„Самата история и самата Весела е много откровена. Говори за всички неща, през които е минала, без абсолютно никакъв свян, по един много различен начин поне за мен от всичко, което съм чела по темата за наркотиците. Така описва тази зависимост и аз за първи път я разбрах за себе си и успях как да кажа да стана съпричастна с хората, които минават през това”, допълва Яна Титова.

Главната роля е поверена на дъщерята на Весела - актрисата Валентина Каролева, която без дубльор изпълнява дори опасните каскади във филма.

„Най-ранният ми спомен, който се е запечатал и който сънувам и до ден-днешен, е как тя си бие „лекарството“ в тоалетната, но имаше много кръв и много се стреснах“, разказва дъщеря й, която е пряк свидетел на битката на майка си с наркотиците. Сега Валентина живее в Лондон. Дъщеря й е омъжена за сина на известния финансист Владимир Каролев. Весела има и син на 10 години. 

През 2017 г. Тотева основава фондация "От другата страна" заедно с близките си приятелки - тв продуцентът Марта Евтимова и водещата Ирина Тенчева. Фондацията работи по информационни кампании в училищата по темите с наркотиците и насилието.

Журналистката откри и "Хапки живот" - магазинче за сладкиши от натурални продукти.

Светла й памет!