Правната комисия в Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от промените в Изборния кодекс. С 14 гласа “за” и нито един “против” или “въздържал се” комисията отново подкрепи промените с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и “Обединени патриоти”.

Миналата седмица в понеделник президентът Румен Радев върна за ново обсъждане промените в Изборния кодекс. Това е 14 по ред вето на Радев. С него държавният глава настоя повторно да се обсъди високият праг на преференциите, както и да се изяснят критериите за поетапното въвеждане на машинно гласуване в избирателните секции. Радев оспори и текстовете, които дават възможност на избирателните комисии да приемат върнати от Върховния административен съд решения с обикновено мнозинство.

Ще гласуваме “за” закона като цяло, но по отделните точки ще вземем своите отделни решения, заяви шефът на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Той припомни, че от ГЕРБ вече имат решение как да гласуват за преференцииите. И подчерта, че според него изкривяването на вота при преференциалното гласуване е вътре в самата листа.

“Изкривяването на вота е вътре в отбора. Затова и намаляваме ние юристите в парламента. Явно не сме привлекателни”, коментира Кирилов.

“Наслушахме се, че има противоконституционни промени в машинния вот. Ние затова сме в законодателната власт - за да коригираме грешки. Ще припомня, че когато Изборният кодекс се гласуваше на второ четене, всички партии бяхме единодушни по въпросите за машинното и дистанционното гласуване, макар сега някои от нас да отричат”, каза още Кирилов.

“ДПС отново ще гласува “за” своите предложения. Мисля, че дебатът за преференциите много се измести”, заяви пък депутатът от ДПС Хамид Хамид. И отново лансира тезата на движението, че с новите промени се коригира неравнопоставеността между партиите и независимите кандидати, и се дава възможност и на българи, които не живеят у нас, да участват в тях.