Малко повече от 63 хиляди лева са дарени в кампанията за кораба-музей „Радецки”, съобщи новоназначения зам.-директор на АЕЦ „Козлодуй” и организатор на кампанията Александър Николов. Като председател на сдружението „Енергийно бъдеще за България” той сподели, че е изключително удовлетворен от масовото включване на училища, детски градини, пенсионерски клубове.

Първоначалната цел на кампанията бе да бъдат събрани 250 хиляди лева за пълното възстановяване на кораба-музей. Сега от сдружението обмислят удължаване на кампанията за събиране на достатъчно средства за възстановяването на единствения в Европа плаващ музей.

„Разбира се, всеки е дал, колкото е могъл, не бих казал, че тук парите са толкова важни, колкото родолюбивото действие на тези българи, каза пред радио Видин Николов. – Включиха се стотици физически лица, има и двайсетина фирми. Искам да изкажа благодарност на всички, които се включиха в кампанията, да благодаря на Националния исторически музей, който подкрепи тази кампания.”

Средствата ще бъдат предоставени за технически преглед на „Радецки”. Националният исторически музей, който е собственик на кораба, трябва да обяви обществена поръчка за изпълнител. Корабостроителницата в Русе не работи, затова трябва да се търсят изпълнители от чужбина, преди всичко в акваторията на река Дунав.

Всяка година, преди да възобнови плаванията си, „Радецки” трябва да премине задължителен технически преглед, извършван от контролния орган „Речен надзор” в Лом. При извършена инспекция на 7 март 2018 г. изрично е посочено, че срока е до 7 април 2019 г. В противен случай ще се преустанови дейността на кораба като плавателно средство.

Копието на легендарния параход се намира на пристан в района на козлодуйското пристанище. Днешният кораб-музей „Радецки” е с национален статут, създаден да съхранява за поколенията историята и безсмъртния подвиг на Христо Ботев и неговата чета. Построен е в русенската корабостроителница. Средствата събрали 1 200 000 български деца през 1966 г. по случай 90-годишнината от смъртта на Христо Ботев. Репликата е на базата на парния влекач „Пловдив“ , построен в корабостроителницата „Обуда“ през 1951 г., като са ползвани стари чертежи, снимки и спомените на 84-годишния Йожеф Кирали , бояджия на оригиналния параход.

Оригиналният австрийски параход „Радецки” пък е построен през 1851 г. в завод „Обуда“ в Будапеща, тогавашна Австро-Унгария. Бил е собственост на първо привилегировано имперско и кралско дунавско дружество. Извършвал е редовни рейсове по река Дунав между пристанищата Галац и Оршова. Носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки, словак по произход, чийто бюст и до днес се намира на носа на кораба. Параходът „Радецки” е паметен за българската история. С него четата на Христо Ботев преминава Дунав от Румъния в България на 17 май 1876 г., за да се включи в Априлското въстание. Параходът е използван до 1918 г., а през 1924 г. е бракуван и унищожен.