Нетната имиграция към Великобритания от страни, които не са членки на Европейския съюз, достигна най-високото си ниво от 15 години насам. Това сочат статистическите данни от края на септември миналата година от Острова. В същото време имиграцията от ЕС към Великобритания е най-ниската от 10 години насам, отбелязва BBC. Това е вероятно последната статистика преди насрочения за 29 март Brexit.

Според данните, във Великобритания от страни извън ЕС са дошли 261 хил. души. – най-големият брой от 2004 г. насам. За разлика от това нетната миграция от ЕС се е понижила до най-ниското си ниво от 2009 г. насам – 57 хил. души.

Високата миграция от държавите извън ЕС към Великобритания е неприятна новина за управляващите в Лондон. През декември премиерът Тереза Мей заяви, че правителството ѝ ще се придържа към дългогодишната си цел да понижи нетната миграция до „десетки хиляди”. Причина за това обещание станаха статистическите данни до началото на септември, според които 627 хил. души са се преместили във Великобритания, а 345 хил. са я напуснали, което е нетна миграция от 282 хил. души.