Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи подкрепи днес румънския кандидат Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС, предаде БТА. Решението бе взето след тайно гласуване с хартиени бюлетини.

След края на гласуването бе съобщено, че от 50 подадени гласа Кьовеши получава подкрепата на 26 евродепутати от комисията, за френския кандидат Жан-Франсоа Бонер са постъпили 22 гласа, а за германския кандидат Андрес Ритер - един глас. Една бюлетина е била празна.

Снощи комисията на европарламента по бюджетен контрол взе също решение да подкрепи Кьовеши. Румънският кандидат получи подкрепата и на професионалната комисия по подбора. Преди седмица Съветът на ЕС постави на първо място Бонер.

Какво предстои

Предстои председателят на европарламента Антонио Таяни и останалите представители на ръководството на институцията да решат как да се постъпи. Възможно е те да потвърдят избора на парламентарните комисии, но може решението да бъде подложено на гласуване в пленарната зала. Ако европарламентът и Съветът на ЕС подкрепят различни кандидати, ще се пристъпи към преговори. Ако мнението на двете институции съвпадне преди преговорите, избраният кандидат може да бъде назначен.

Възможно е преговорите да се състоят по време на финландското председателство на Съвета на ЕС (през втората половина на 2019 г.), което означава, че ще са в мандата на новия Европарламента. Последното пленарно заседание на сегашния Европейски парламент ще е през април. Изборите за евродепутати ще се състоят през май.

Главният прокурор на ЕС ще разполага само с един мандат от седем години. Очаква се прокуратурата на ЕС да започне работа догодина.

По време на петгодишния мандат на Кьовеши начело на Националната дирекция за борба с корупцията осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта рязко се увеличиха, което й спечели похвали в ЕС. Миналата година обаче Кьовеши бе отстранена по заповед на правосъдния министър на Румъния Тудорел Тоадер. Преди няколко дена тя беше призована за разпит по обвинения за злоупотреба с правомощия, приемане на подкуп и лъжесвидетелстване. Тоадер по-рано заяви, че ще направи всичко възможно, за да блокира избирането й.