България и Словения са на последните две места по онлайн търговия сред страните членки на ЕС. Въпреки че двете страни имат повече специализирани сайтове за търговия през интернет от Австрия, Гърция, Унгария и Естония, общата картина се разваля от малкото на брой компании, които имат собствени уебсайтове или приложения.

Данните са от 2017 г. и са обобщени от европейската статистическа агенция (Eurostat). Според показателите преди две години една от всеки пет компании в ЕС е реализирала продажби или чрез интернет, или чрез други форми за електронен обмен на информация. Тези продажби възлизат на 17% от общия търговски оборот в Блока.

Сред страните членки на ЕС най-голям дял от търговския оборот имат уеб продажбите в Белгия и Ирландия (по 15%), а България и Словения, които са на дъното, са с по 2%. В статистиката на Eurostat са включени и Сърбия, която е кандидат за член на ЕС, както и Босна и Херцеговина, която се очаква да внесе кандидатура. Те се открояват с относително висок дял при онлайн продажбите.