Подписвам заповеди за командироване в чужбина на депутати само след санкция на председателя на парламентарната им група. Това заяви шефката на Народното събрание Цвета Караянчева в отговор на Корнелия Нинова за командировката на двамата червени депутати на изложение за лов и риболов в Австрия. Малко по-рано соцлидерката заяви, че тя никога не би разписала подобна командировка и не разбирала защо Караянчева го е направила.

Иван Иванов и Йордан Младенов от БСП са били от 20 до 24 февруари на изложението за лов и риболов в Залцбург, където България е имала щанд. Командировката им е струвала на Народното събрание около 6000 лева по данни на Би Ти Ви. И това във време, когато БСП не влиза в парламента заради несъгласието си с промените в Изборния кодекс.

"Когато получим покана от някое министерство или държава за пътуване в чужбина, аз резюлирам това до протокола. Той го изпраща до съответната ресорна комисия или до парламентарната група. Като имаме подпис на председателя на ПГ, тогава подписвам заповедта за командироване. Няма как да стане без санкция на председателя им", обясни механизма Караянчева. Тя уточни обаче, че подписът за командировката на Иванов и Маринов не е на Нинова, а на някой от шестимата й заместници в групата или на секретар. Зам.-шефове на червената група са Драгомир Стойнев, Георги Свиленски, Крум Зарков, Весела Лечева, Антон Кутев и Христо Проданов. Секретари са Ирена Атанасова, Кристиан Вигенин и Филип Попов.

"Нека Нинова каже кой се е подписал под докладната на Танева, която е поканила членове на земеделската комисия да пътуват до Залцбург", призова Караянчева. Ако тя не може да си контролира народните представители, нека не търси причината в мен, допълни шефката на парламента. И призова соцлидерката да не търси медийни изяви на неин гръб и на институцията, която представлява.