Социалното министерство предлага промени в наредбата за превенция на изоставянето на деца. Сред предложенията са по-висока еднократна помощ за семействата и по-кратък срок за намеса на социалните служби в случай на изоставено дете в родилно отделение.

През миналата година в страната са изоставени над 1050 деца. Най-много такива случаи има в областите Пловдив, Стара Загора, Плевен и Монтана. От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че през 2018-та са работили по над 3 300 случая за превенция на изоставянето. Малко над 1700 от тях са приключени успешно.

През миналата година в столичната първа АГ болница "Света София" са родени над 2400 бебета. 9 семейства са искали да изоставят децата си в родилното отделение. Сред основните причини, според лекарите, са непланирана бременност, здравословни проблеми на майката, липса на условия за отглеждане на детето.

4 от 9-те семейства са изоставили бебетата си. В болницата има специален кабинет на фондация за "Нашите деца". В него социални работници подкрепят семействата, които искат да изоставят децата си.

"Нашата работа е да помогнем на семейството отново да повярва в себе си. Да повярва, че може да се справи и че тази ситуация в която се намира може да бъде преодоляна“, разказа пред БНТ Десислава Илиева - социален работник Център за обществена подкрепа "Св. София".

През 2018 година фондацията е работила по над 340 случая за превенция на изоставането на деца на различна възраст. 298 от тях са приключили успешно. От социалното министерство предлагат промени в наредбата за превецния на изоставянето на деца.

"Когато имаме изоставяне на дете в лечебно заведение, срокът за реакция до този момент беше 7 дни за реакция, когато е говори вече за изписване. Сега с проекта на наредбата се намалява до 24 часа и колегите трябва да реагират така, че да намерят най-подходящата грижа за детето", обясни тя.

В проекта е заложено и увеличение на еднократната помощ за превенция и реинтеграция от 375 на 750 лева. Общественото обсъждане на промените приключва в средата на март.