Хитовете "We Will Rock You" и "We Are the Champions" на легендарната група "Куийн" поставиха разтърсващо начало на 91-ата церемония по връчването на филмовите награди "Оскар". Появата на рок легендите и вокалиста Адам Ламбърт на сцената в "Долби Тиътър" беше внезапна, без анонс - през тази година организаторите решиха шоуто за първи път да протече без водещ. 
За първи път рок величия вместо кинозвезди откриват церемонията.
Решението беше взето, след като актьорът Кевин Харт, който трябваше да води празничната вечер, беше уличен в хомофобски изказвания.

Тазгодишният спектакъл ще остане в историята и с оригиналната си сценография.

Най-престижният "Оскар" - за най-добър филм, беше присъден на "Зелената книга".

Наградата за най-добър режисьор спечели Алфонсо Куарон за филма "Рома".
Развълнуван, той благодари на академията, че е отличила филм за една обикновена жена - "една от милионите по света, които исторически са били в мазето на световното кино, защото никой не ги е забелязвал". Режисьорът благодари също на семейството си и на Мексико за своето постижение.

За най-добър актьор в главна роля Киноакадемията определи Рами Малек за образа на Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия". Той благодари сърдечно на "Куийн" за възможността да бъде част от тяхната история. Самият той е син на имигранти от Египет и намира много общо между себе си и Фреди Меркюри. 
Екипът на филма грабна още три статуетки - за монтаж, звук и звуков монта.

Наградата за най-добра актриса в главна роля спечели Оливия Коулман за ролята й във филма "Фаворитката". Актрисата изглеждаше почти шокирана от наградата, за която беше номинирана за първи път. Тя призна, че конкурентката й за приза Глен Клоуз е неин идол и че винаги е искала да бъде като нея.

Първият "Оскар" - за поддържаща женска роля, отиде при Реджина Кинг за изпълнението й във филма "Ако Бийл стрийт можеше да говори". Тя беше отличена сред силна конкуренция - в същата кътегория бяха номинирани Ема Стоун и Рейчъл Уайз за "Фаворитката", Ейми Адамс за "Вице" и Марина де Тевира за "Рома".

Призът за най-добра поддържаща мъжка роля очаквано беше присъден на Махершала Али за ролята му в "Зелената книга".

"Оскар" за оригинален сценарий спечелиха Ник Валелонга, Брайън Къри и Питър Фарели - втори приз за "Зелената книга", особено оспорвао с оглед на конкуренцията от страна на "Фаворитката", "Рома", "Вице".

За адаптиран сценарий бяха наградени Чарли Уахтел, Дейвид Рабиновиц и Спайк Лий за филма "BlacKkKlansman".

В категорията за чуждоезичен филм беше отличен мексиканският "Рома". Филмът спечели още една статуетка - за операторско майсторство на Алфонсо Куарон.

Три приза отидоха и при "Черната пантера" - за костюми, за дазайн на продукция и за оригинална музика на Лудвиг Йорансон.

В категорията за най-добър анимационен филм беше отличен "Спайдърмен в Спайди-вселената".

"Оскар" за най-добри визуални ефекти спечели филмът "Първият човек".