Лекарства за кашлица се изтеглят временно заради риск от сърдечни проблеми, съобщи Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Медикаментите, съдържащи фенспирид, се спират по препоръка на Комитета за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност към Европейската агенция по лекарствата.

Лекарствените продукти, съдържащи фенспирид, са налични под формата на сироп и таблетки и се използват при възрастни и деца на възраст на и над 2 години за облекчаване на кашлица при заболявания на белия дроб. На територията на Европейския съюз, лекарствените продукти, съдържащи фенспирид са разрешени по национални процедури в България, Франция, Латвия, Литва, Полша, Португалия и Румъния и са налични под различни търговски наименования (Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidial, Kudorp, Pneumorel, Pulneo, Еуреспал и Сиресп, последните две в България). 

Разрешенията за употреба на тези лекарства временно се прекратяват, докато Комитетът преразглежда риска от отклонения на сърдечния електричен потенциал, които могат да доведат до нарушения на сърдечния ритъм.

В миналото са съобщавани случаи на проблеми в сърдечния ритъм при пациенти, приемащи такива лекарства. За да се проучи потенциалната връзка между фенспирид и тези проблеми в сърдечния ритъм, са проведени проучвания при животни, които понастоящем показват, че фенспирид има потенциал да удължи QT интервала при хора.

Комитетът ще разгледа всички налични доказателства и ще направи препоръки за действие по отношение на разрешенията за употреба на фенспирид, съдържащите лекарства на територията на ЕС. След приключване на този преглед ЕМА ще предостави допълнителна информация, както и актуализирана препоръка за пациентите и медицинските специалисти, посочват от ИАЛ.

Данни за безопасност показват, че лекарствата против кашлица, съдържащи фенспирид биха могли да причинят внезапни сериозни проблеми в сърдечния ритъм.

Докато компетентните власти разглеждат доказателствата за това, пациентите се съветват да спрат превантивно да приемат такива лекарства. Рискът за пациентите от проблеми в сърдечния ритъм е само докато те приемат тези лекарства, уточняват от Агенцията.

Ако приемате лекарство за кашлица, съдържащо фенспирид, свържете се с Вашия лекар или фармацевт за съвет относно замяната му с други лекарствени продукти, ако е необходимо.Ако имате някакви притеснения относно Вашето лекарство, обсъдете ги с Вашия лекар или фармацевт, призовават от ИАЛ.