Телефонни измамници се прецакаха здраво, след като без да искат попаднаха на прокурор от Варненската районна прокуратура. Те пробвали най-популярния напоследък сценарий - полицай иска съдействие и пари, за да предотврати измама. Късметът този път обаче им изневерил. Засега е задържан само един мъж от групата - 79-годишен варненец, за който обаче са открити улики, че е участвал и в друга подобна измама в Девня.

Първото обаждане е получено на 20-и февруари в 10.05 часа сутринта на стационарния телефон в кабинета на един от прокурорите. Юристът видял на дисплея, че изписаният номер е на румънски оператор. Тъй като се знае, че за такъв тип измами се ползват подобни номера, прокурорът споделил първо с колегата си в същия кабинет и след това вдигнал слушалката. Мъжки глас се представил за полицай от Общинска полиция Варна. "Разследващият" обяснил на прокурора, че са заловили част от група за телефонни измами, като в задържаните са намерени списъци с номера и имена на набелязани жертви. И понеже точно тоя номер бил един от списъка, "полицаят" обяснил, че иска съдействие да заловят измамниците, затова трябва да се спазят всички указания и да се даде сумата, за да ги задържат. Последвал подобен на разпит разговор с множество въпрос, предимно за това каква сума може да събере - в дома си, в банкови сметки и т.н. Прокурорът обяснил, че може да събере 7000 лева. Тогава "полицаят" му казал да вземе парите от дома си, да изтегли тези от сметката си, като му обяснил подробно как трябва да се държи в банката, за да не заподозрат служителите нещо нередно. Докато течал този разговор, районният прокурор Красимир Конов и варненската полиция вече била уведомена.

Междувременно, вече на мобилния телефон на прокурора, се обажда друг мъж, който се представя за лекар. Той обяснил, че дъщеря му претърпяла катастрофа, извършена е спешна операция, сложили са й златни пирони в коляното и дължи се 30 000 евро. На обяснението, че няма от къде да намери толкова пари, "лекарят" заплашил, че ще изпрати 15 брадати мъже. Последвали заплахи и вулгарни обиди. Накрая се стигнало до сумата от 7000 лв. Всички разговори продължили повече от 5 часа. Завършили около 18 часа с уговорката торба с пари да бъде оставена в уличката зад сградата на централна поща във Варна. През това време около мястото, избрано за предаване на сумата, били разположени полицейски екипи, които чакали мулето да вземе изхвърлените пари. В торбата имало плик с банкови брошури вместо пари. На мястото е задържан В. Н. Р. на 79 години, неосъждан. "Към настоящия момент му е повдигнато обвинение за опит за измама в съучастие с неустановен извършител. При претърсване в дома му са намерени 500 лв. и други вещи, обект на друга измама в Девня. Само за последните 3 седмици в Районна прокуратура Варна установени 5 измамници, като 3-ма от тях са в ареста с постоянна мярка за неотклонение под стража. Заведени са 16 досъдебни производство, а сумата е над 80 000 лв.", каза говорителят на Варненската районна прокуратура Вяра Алексиева.