Румъния изправена пред нов епизод от войната между управляващите и бившата шефка на борбата с корупцията

Румъния е разтърсена отново от политическа драма, в центъра на която е бившата главна антикорупционна прокурорка Лаура Кьовеши. Става въпрос за поредния рунд от епичната вражда между нея и шефовете на управляващата румънска Социалдемократическа партия.

Преди дни стана ясно, че Кьовеши е начело сред тримата фаворити за шеф на новосъздаващата се Европейска прокуратура, която трябва да заработи до 2020 г. Тъй като кандидатите за поста не се предлагат от държавите, управляващите в Букурещ нямаше как да спрат Кьовеши да се кандидатира и те, по всичко личи, правят всичко възможно да провалят шансовете ѝ за престижната позиция.

Първо министърът на правосъдието Тудорел Тоадер изпрати писмо до европейските си колеги, в което представи в силно неблагоприятна светлина Кьовеши. Той я обвинява, че

е подписала

“тайни и

антидемократични

договори”

с румънските разузнавателни служби с оглед на сътрудничество по разследвания, свързани с националната сигурност или корупцията. Министърът прави сравнение с мрачните времена на политическата полиция на румънския комунистически режим.

“Подобни протоколи, обявени за неконституционни, напомнят на преплитането на политика, Секуритате и прилагане на законите при комунистическия режим”, се казва в писмото. Преди това правосъдният министър се закани, че ще направи всичко по силите си, за да блокира евентуално назначение на Кьовеши.

Паралелно тя бе призована да се яви на разпит като заподозряна в спецотдела за разследване на престъпленията в съдебната система - и то точно

в деня, когато

имаше билет да

лети за Брюксел, за да участва в процедурата за избор на европрокурор. Срещу Кьовеши са отправени обвинения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелство. Тя призна, че всичко това ще удари по престижа ѝ пред евроинституциите.

Основното обвинение е, че е получила подкуп от 268 689 леи (56 677 евро) от бизнесмена Себастиан Гица, когато е била главен антикорупционен прокурор на Румъния. Делото е образувано през декември 2018 г. след сигнал на самия Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция. Той твърди, че

през 2011 г.

Кьовеши го е

заставила

да плати

268 689 леи

за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа.

Фондът рухна през 2000 г. Това бе един от най-големите финансови скандали в посткомунистическа Румъния. Попа бе осъден задочно на 15 години затвор през 2006 г. Той избяга и бе заловен в Индонезия през 2009 г. Върнаха го в страната през 2011 г., а междувременно присъдата му бе намалена до 10 г. и четири месеца затвор. През септември 2017 г. Попа бе освободен условно.

Кьовеши е обвинена също, че като свидетел по дело през 2017 г. е излъгала, че не е имала никакви лични отношения с Гица.

Пред радио “Европа Еф Ем” бившата антикорупционна прокурорка коментира получаването на призовката като опит да бъде попречено на кандидатурата ѝ за Европрокуратурата. “Разбира се, че започването на наказателно преследване е направено, за да бъда блокирана в тази процедура, а не за да бъде установена истината”, каза бившата боркиня №1 срещу корупцията в Румъния. Тя обаче посочи, че няма намерение да се отказва и ще се яви на решаващото изслушване в Европарламента на 26 февруари. Кьовеши

няма забрана да

напуска Румъния

и излетя за Брюксел на 18 февруари.

Друг детайл, който не изглежда случаен, е, че прокурор по делото, образувано по сигнала на Гица, е Адина Флоря. Тя беше предложена от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер за наследница на Кьовеши като главен антикорупционен прокурор, но кандидатурата ѝ беше отхвърлена от президента Клаус Йоханис.

“От две години и половина съм тормозена. Наказателни жалби, дисциплинарни искове. Имам 4 дисциплинарни иска,

имам 18

наказателни

дела

Не съм единствената в тази ситуация. Всички, които си вършеха работата в магистратурата, имат проблеми. Председателката на Върховния съд има дисциплинарен иск, членовете на Висшия съвет на магистратурата, които са по-гласовити, са разследвани дисциплинарно. Прокурорите и съдиите, които коментираха правосъдните закони, са разследвани дисциплинарно”, заяви още Кьовеши.

45-годишната юристка ръководеше Националната дирекция за борба с корупцията от 2013 до 2018 г. По време на нейното ръководство стотици политици и членове на администрацията бяха съдебно преследвани и осъдени за корупция. Сред тях е и шефът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня, чиято условна присъда за изборни измами от 2015 г. го лиши от възможността да заеме поста премиер, когато партията му спечели изборите през 2016 г. Оттогава Кьовеши се превърна в негов враг №1 и атаките срещу нея се заредиха една сред друга.

Въпреки че президентът Йоханис я бранеше до последно, в крайна сметка се стигна до отстраняването ѝ през лятото на 2018 г. Министърът на правосъдието Тоадер поиска оставката ѝ с мотив за превишаване на правомощия и фабрикуване на дела.

Случващото се в Румъния, която в момента председателства Съвета на ЕС, разтревожи редица европейски политици. Председателят на комисията по европейски въпроси в Бундестага Гюнтер Крихбаум е изпратил писмо до първия зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, в което посочва, че

с образуваното

срещу Кьовеши

дело е премината

“червена линия” Според него разследването е политически мотивирано и има за цел “да осуети многообещаващата кандидатура на Лаура Кьовеши за поста главен прокурор на Европейската прокуратура”.

“Какво още трябва да направи в усилията си за демонтиране на правовата държава румънското правителство, за да накара най-после ЕК да открие наказателна процедура по член 7-и”, пита в писмото си Крихбаум. Процедурата по чл. 7 води до замразяване на някои права на страните членки и по-специално правото на глас.

Новият епизод около Кьовеши отново раздели румънското общество. Управляващата Социалдемократическа партия призова правосъдието да бъде оставено да си свърши работата. “Спрете да политизирате повдигането на обвинение на г-жа Кьовеши!”, апелира партията на страницата си във фейсбук. “Имайте доверие в правосъдието и оставете доказателствата да говорят, а не политиците”, поискаха социалдемократите.

Румънският президент Клаус Йоханис пък настоя пред Специалния отдел за разследване на престъпленията на магистратите за разяснения по случая “Кьовеши”. Държавният глава отбелязва, че този специален отдел не трябва под никаква форма да бъде политически инструмент и средство за сплашване на магистрати и прокурори.

Борбата с корупцията в Румъния ще продължи въпреки всички “агресивни усилия на онези, които искат да контролират правосъдието и да поставят на колене правовата държава”, се казва в изявлението на Йоханис.

Дори бившият румънски президент Траян Бъсеску, който от ментор в един момент се превърна в отрицател на действията на Кьовеши, заяви, че ако румънската държава няма достатъчно силни доказателства срещу Кьовеши и не може да я изпрати веднага в съда, тогава тя трябва да продължи с кандидатурата си за главен европейски прокурор, защото се ползва с презумпция за невинност.