Теленор предупреждава за зачестилите опити за измами (phishing) и събиране на лични данни на клиенти на оператора чрез фалшиви сайтове и писма по електронна поща, в които се използват името и логото на компанията. Мобилният оператор съветва своите клиенти внимателно да четат съдържанието на тези писма и да не предоставят лична информация на непроверени източници. 

В случай на получаване на съмнителни писма по електронна поща, Теленор съветва своите клиенти да не се предоверяват на наличието на познати търговски марки и лога и да не се поддават на призиви към прибързани действия, подкрепени с обещания за награди или заплахи. 

Клиентите на оператора могат да проверят достоверността на линковете в писмото на компютър чрез поставяне на курсора на мишката върху тях, което ще покаже истинския адрес на линка. Явни правописни и граматически грешки са също един от белезите на зловредните съобщения. В случай на съмнение, клиентите в никакъв случай не бива да отварят прикачени файлове. 

От компанията посочват, че са предприети необходимите действия за преустановяването на тези опити за измама и съдействат на компетентните органи за разкриване на извършителите.