Районният съд в Смолян се произнесе с решение, отхвърлящо искането за настаняване на бебето от с.Арда в приемно семейство. Делото е по молба от Дирекция "Социално подпомагане"- Смолян за постановяване на мярка за закрила по отношение на детето А.С.А. Съдебното решение, което може да бъде обжалвано, подлежи на незабавно изпълнение.

Съдебният процес е по случая, станал известен от медийни публикации в началото на годината, след като социалната служба настани новородено момченце в приемно семейство.Бебето бе поверено на приемни родители веднага след изписването му от неонатологичното отделение на МБАЛ- Смолян. От отдел "Закрила на детето" мотивираха през януари тази стъпка с резултатите от проверка на условията в дома на майката в с.Арда. Проверката е предизвикана след сигнал от медици от неонатологичното отделение, а инспекцията от страна на социалните работници е потвърдила предположенията, че бебето би било в риск в семейната си среда.

Делото по молбата за настаняване на пеленачето в приемно семейство е гледано при закрити врата. От "Социално подпомагане" заявиха, че ще решат дали да обжал