Шри Ланка, страната, определена за най-доброто място за посещение от туристи през 2019 г., пусна обява за палачи в национален вестник, след като възстанови смъртното наказание.

Обявата, издадена от генералния комисар на затворите в страната и публикувана от държавните вестници, призовава мъжете на Шри Ланка на възраст между 18 и 45 години да проявят „отличен морал“ и „много добър ум и умствена сила“ и да кандидатстват за работата.

В момента правителството търси двама палачи, съобщи Ройтерс, цитирайки говорителя на затворите Тхушара Упулдения. Интервютата за работа започват следващия месец.
Заплатата е 36 310 местни рупии ($ 203,99) на месец, което е по-високо от средната месечна заплата за стандартна държавна работа, съобщава Ройтерс.
Бирадж Патнайк, директор на Амнести Интернешънъл за Южна Азия, публикува снимка на обявата и казва: "Това е една обява за работа, която никога не би трябвало да бъде предлагана".

Президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена обяви края на 43-годишната забрана на смъртното наказание миналия месец. Последният път, когато Шри Ланка извърши екзекуция, е бил през 1976 г. Тогава затворникът е обесен.

Страната все още продължава да наема екзекутори и след това, но последният палач е напуснал през 2014 г., без никога да се наложи да екзекутира някого, но се е позовал на стреса, след като видял бесилката за първи път, според Ройтерс.

Въпреки че страната издава смъртни присъди на лица, осъдени за убийство, изнасилване и трафик на наркотици, техните присъди се свеждат до доживотен затвор, пише Си Ен Ен.
В момента в Шри Ланка има 1299 затворници, осъдени на смъртна присъда, допълва АП.

Миналата седмица Сирисена заяви, че страната ще започне да прилага смъртното наказание за хора, осъдени за трафик на наркотици, съобщи местният информационен сайт ColomboPage. Не е ясно кога ще започне изпълнението на присъдите и колко затворници ще бъдат наказани.
Той също така заяви на активистите за човешките права да не се противопоставят на неговото решение, твърдейки, че смъртното наказание може да помогне на правителството да поддържа реда в обществото.