Airbus приключва програмата A380, закривайки по този начин производството на своя емблематичен суперджъмбо джет, чрез който навремето обещаваше да революционизира търговския въздушен транспорт, но не успя да оправдае големите очаквания.

Европейският производител на самолети заяви в четвъртък, че ще спре да доставя самолети A380 през 2021 г., след като дубайската авиокомпания Emirates намали поръчките си за огромния джетлайнер.

"Ние нямаме сериозни поръчки на A380 и следователно нямаме основание да поддържаме производството, въпреки всичките ни усилия за продажби на други авиокомпании през последните години," каза в изявление главният изпълнителен директор на Airbus Том Ендърс.

А380, най-големият в света самолет, за пръв път полетя в небето преди 14 години. Но гигантският залог на Airbus, че авиокомпаниите ще се нуждаят от много големи самолети, за да превозват пътници между основните летищни центрове, не се оправда, както се надяваше компанията, коментира Си Ен Ен.
Досега компанията е доставила 234 от големите машини, по-малко от една четвърт от 1200-те, които предричаха, че ще продадат, когато за първи път представиха двуетажния самолет. Неговите планове бяха подкопани от авиокомпаниите, които пренасочиха интереса си към по-леки, по-икономични пътнически самолети.

Европейската компания заяви, че през следващите седмици ще влезе в преговори със синдикатите за потенциално засегнатите 3000-3 500 работни места.

Airbus ще произведе още 17 от самолетите, включително 14 за Emirates и 3 за японската авиокомпания ANA.