Националната агенция за приходите (НАП) обяви, че не предвижда засега да даде отсрочка за въвеждането на новите касови апарати.

Към момента, според данните на данъчните, около 70% от бизнеса е въвел новите изисквания. Има и 30 000 нови апарати, които вече работят.

Окончателното решение по казуса обаче ще бъде на Министерството на финансите.

Според новата наредба всички търговци трябва да подменят фискалните си устройства или най-малкото - да пригодят софтуера си така, че оборотите им веднага да се отчитат в НАП в срок до края на март. В момента касовите апарати са настроени дистанционно да подават информация към агенцията веднъж месечно. 

От бизнеса обявиха, че въвеждането на новите апарати ще струва по над 2000 лева на обект и ще отнеме поне година и половина. Държавата заложи 6-месечен срок, който, ако не бъде променен, изтича в края на март. Ако държавата не даде още време, бизнесът плаши с протести и фалити на малки фирми.

От Българската петролна и газова асоциация пък обясниха, много бензиностанции може да спрат работа, защото при тях промените са две - веднъж на всички фискални устройства и на софтуера до 1 април, и веднъж до 1 юли, заради въвеждането на изискване за разбивка в цената на горивата, която да показва ДДС, акциз и надценката на бензиностанцията.