Председателят на ВКС Лозан Панов предложи на Съдийската колегия на ВСС да наложи дисциплинарно наказание на ръководителя на АСНС Георги Ушев, съобщиха от пресцентъра на Върховния съд.

Причината за действията на Панов били данните от доклад след проверка на дейността на Апелативния спецсъд, направена през декември 2018 г. Тогава комисия начело със зам.-председателя на ВКС Галина Захарова провери работата на съда и по-конкретно дали има нарушения по делата за изменение на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Според председателя на ВКС в доклада имало информация за извършени две дисциплинарни нарушения от Георги Ушев. Той бил дал устно разпореждане на съдия от по-долустоящ съд (на Специализирания наказателен съд) да се администрира възможно най-бързо протестът на прокуратурата срещу определението на съда за именение на мерките на двете подсъдими. Действията му не съответствали на нормативни разпоредби, нито на установена съдебна практика. Според Панов той се бил намесил в работата на съдия от по-долустоящ съд, което не се основавало на законови правомощия.

По думите на Лозан Панов, цитиран от пресцентъра на ВКС, с действията си ръководителят на АСНС е допуснал безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър за осъществяване на правораздавателната дейност при спазване на принципите на справедливост и точно прилагане на законите спрямо всички страни в процеса.

Второто дисциплинарно нарушение на Георги Ушев било свързано с допуснати процесуални грешки при образуването на дело по протеста на прокуратурата срещу изменението на мерките на Иванчева и Петрова.