Четирима министри от кабинета "Борисов 2" се явиха на разпит в специализирания съд по делото за бартера с ваксини от Турция срещу бившия здравен министър Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и още трима.

Томислав Дончев, Владислав Горанов, Ивайло Московски и Божидар Лукарски пристигнаха в сградата на улица "Черковна" 90 в 10 часа.

Първи пред съда се изправи Томислав Дончев, който каза, че на 28 май 2015 година е подписал неприсъствено решение, уредено в правилника на Министерския съвет, за дарение на ваксини между България и Турция.

"С това решение се урежда снабдяването на българското население с ваксини. Знам, че имаше проблемна ситуация и се обсъждаха мерки за нея", каза Дончев и посочи, че според него споразумението за дерение е било решението на проблема през 2015 г.

Той добави, че не би подписал решение на Министерски съвет, с което не е съгласен.

В емоционален въпрос пред съда подсъдимият Адам Персенски цитира част от обвинителния акт срещу него, че целта на споразумението била да набавят облага на Министерството на здравеопазването на Турция, и заради това попита Дончев дали се срамува. 

Съдът обаче не допусна въпроса. Дончев посочи, че нито е чул, нито е знаел ваксините за деца да са смъртоносни.

След настоящия вицепремиер показания даде Божидар Лукарски, който бе министър на икономиката в предишното правителство.

"Това решение на Министерския съвет е по процедура "акт на подпис". В практиката на правителството има такива десетки решения", каза Лукарски.

В момента тече разпитът на Владислав Горанов. За днешното заседание бяха призовани и Бойко Борисов, който не се яви заради служебен ангажимент, Миглена Кунева и Румен Александров. Техните разпити ще са на друга дата.