Руската "Газпромбанк" съобщи днес, че венецуелската национална петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA) е открила сметките си в банката преди няколко години и скоро не е откривала нови, предаде Ройтерс.

Снощи агенцията съобщи, че Петролеос де Венецуела е поискала от клиентите на съвместните си компании да внасят сумите от петролните продажби в сметка, открита наскоро в "Газпромбанк". Ройтерс се позова на свои източници и вътрешен документ, до който е получила достъп. Прехвърлянето на сметките се обяснява със санкциите, въведени от САЩ срещу Венецуела.

Подчертаваме, че няма открити нови сметки и банката не планира да открива нови сметки, посочва Газпромбанк.

Американската администрация въведе санкции срещу Петролеос де Венесуела на 28 януари, припомня ТАСС. Същевременно американското министерство на финансите обеща да започне да издава временни лицензи, които позволяват да се правят някои трансакции на петролно-газовата компания. Освен това Вашингтон предаде на самопровъзгласилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо контрола върху част от венецуелските активи в американски банки. Според уверенията на Вашингтон американската страна се опитва да окаже максимално влияние, така че венецуелският президент Николас Мадуро да се насочи към предсрочни президентски избори.